AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

En separation är en stor förändring för alla i familjen och det är många barn som bor varannan vecka hos sina föräldrar. Därför har vi tagit fram en tematidning om när föräldrar separerar. Den finns tillgänglig i digitala skoltjänster som Polylino och Ebban, i många bibliotekstjänster samt ljudbokstjänster.

Här kan du läsa barnpsykolog Jenny Klefboms kloka tips till föräldrar:

Hej Jenny! Du jobbar som barnpsykolog. Vad betyder det?

– Att jag hjälper barn med alla möjliga saker som kan vara svåra att klara av själv. Till exempel att man är ledsen eller rädd, eller att man bråkar mycket, eller att man har det svårt i skolan.

Är det vanligt att vuxna skiljer sig?

  Ja, det är det. Många barn i Sverige har skilda föräldrar. Och även om det kan vara en jobbig upplevelse så kan det också vara bra. För barn mår inte bra av att leva med bråk omkring sig. Då är det bättre att ha skilda föräldrar.

Men varför skiljer föräldrar sig?

– Man kan skilja sig av olika anledningar. De vanligaste anledningarna är nog att man tycker olika om många saker, eller att man bråkar väldigt mycket.

Behöver man vara rädd för skilsmässa om ens föräldrar bråkar?

– Nej, alla föräldrar bråkar ibland. Om man känner sig orolig tycker jag att man ska säga det  till sina föräldrar. Man kan också säga till dem att man tycker att det är jobbigt när de bråkar. 

Vad ska man tänka på om ens föräldrar skiljer sig?

– Man ska tänka på att föräldrar skiljer sig för att de inte vill leva ihop. Det är aldrig barns fel att föräldrar skiljer sig. Sen händer det att föräldrar glömmer bort att berätta hur allt kommer att bli för barnen, så det kan man fråga om.

Hur kan man hjälpa en kompis vars föräldrar går igenom en skilsmässa?

– Ibland behöver man ha lite mer tålamod, som Brum har, för det är jobbigt att ha föräldrar som skiljer sig. Sen kan man också hjälpa till genom att föreslå roliga saker, så att kompisen inte behöver tänka på skilsmässan hela tiden.

Vad ska de vuxna som skiljer sig tänka på?

– Det är lätt hänt att skilda föräldrar bara tänker på vad som blir bra för de vuxna, och glömmer bort att barnen har ett eget liv och egna saker som är viktiga. Det måste man också ta med i planeringen. Man behöver också prata med barnen om hur allt kommer att bli.

Vad kan andra vuxna tänka på?

– Det kan vara skönt för ett barn som har föräldrar som skiljer sig att få höra från en annan vuxen att han eller hon förstår att man har det jobbigt. Bara att känna att de vuxna runt omkring en vet och förstår kan göra att man känner sig mer trygg.

Här hittar du Bamses skola om känslor: 

► Bamses skola om känslor