AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

BAMSE som förr utkom med 12 nummer årligen ges nu ut med 20 nummer per år. Dessutom finns BAMSEs Äventyr, BAMSE Kul att lära, BAMSEs julalbumBAMSE-biblioteket, BAMSE för de yngsta och en rad andra specialpublikationer för den som vill läsa mer om Bamse och alla hans vänner.

Det som Rune Andréasson en gång startade som en barnserie om tre vänner har vuxit till något mycket mer. Runes idé om hur man berättar en bra historia med kvalitet och innehåll har visat sig stark ända in i 2000-talet. Bamse är idag ett begrepp som står för solidaritet och omtanke och vi som arbetar med serien idag gör vårt bästa för att förvalta den del av det svenska kulturarvet som Bamse utgör.

Bamsetidningen

Text: Joakim Gunnarsson

När Bamse började som veckoserie i Allers 1966 var persongalleriet inte alls lika stort som det är idag. De tre vännerna Bamse, Lille Skutt och Skalman finns givetvis med från allra första början. Och så Farmor och Katten Janson förstås. Snart fick de sällskap av ett gäng färgstarka skurkar. Vargen, Sjörövarna och Krösus Sorks föregångare Sork-Sam, gjorde alla sin debut redan i veckoserien.

När BAMSE-tidningen startade 1973 dök det upp än fler vargkusiner, fixare-sorkar och småskurkar som gjorde livet hårt för vännerna vid kullarna. I nummer 7/73 gjorde de två bröderna Knocke och Smocke entré. Med så många rackare i faggorna föll det sig naturligt med behov av en polis och Konstapel Kask fick en plats i serien.

Med tiden utökades persongalleriet. Figurerna gifte sig och fick barn. Släktingar dök upp, många nya vänner tillkom och gamla kompisar som Ola Grävling, Mickelina och Annika Anka fanns kvar.

Men det var inte bara figurgalleriet i serien som blev större. Fenomenet Bamse växte så det knakade. Från att på 60-talet ha börjat med en sagobok, några ”Bamses skola”-häften, veckoserie och ett par tv-filmer, började på 70-talet Bamse som begrepp att ta verklig fart. Det kom fler filmer och böcker, i leksaksbutikerna kunde man köpa mjukdjur och målarböcker och serietidningen såldes i allt större upplagor. Idag finns Bamse på tandkräm, sängkläder, badlakan, CD-skivor och barnkläder. Han har till och med ett eget område på Kolmårdens djurpark.

BAMSE IDAG OCH IMORGON

När Rune Andréasson 1990 lämnade över tidningen i andra händer lutade han sig inte tillbaka och vilade på sina lagrar. Nej, han fortsatte att skriva och måla bilderböcker med Bamse och hans vänner. Han arbetade också med att göra bilder till Bamses värld på Kolmården. Många trodde säkert att han inte längre skrev några nya serier, men där bedrog de sig. Mellan februari 1995 och januari 1998 skrev han sextioen nya seriemanus. Ett sextioandra, Lo-Katta och Krösus Sork, påbörjades men avslutades aldrig. Manusen var märkta med PM (=Post Mortem) och var avsedda för publicering efter hans bortgång. Den 15 december 1999 gick Rune ur tiden och året därpå fick BAMSE-redaktionen tillgång till manusen. Det första av dem, Bamse och Guld-Gnoms skatt, publicerades i BAMSE 1-2/01 och sedan dess har det med jämna mellanrum dykt upp ”nya” serier författade av Rune A. i tidningen.

Men de efterlämnade manusen skulle inte ha räckt långt om vi bara använt oss av dem och inga andra. Nya serier tas alltjämt fram av redaktionen i samarbete med en rad frilansande författare och tecknare.

Vintern 2001 började vi på redaktionen fundera på hur vi skulle uppmärksamma tidningens 30-årsjubileum. Vi gick tillbaka till den allra första årgången av BAMSE från 1973. På den tiden var vännerna Bamse, Lille Skutt och Skalman ofta ute på långa och spännande äventyr i fjärran länder. Det tog vi fasta på och beslöt att 2003 skulle gå i äventyrens tecken. Året därpå  fortsatte vi på den inslagna vägen och lät Bamse resa till fjärran länder. Platserna somBamse besökte kunde man i gammal god tradition läsa mer om i Bamses skola som följde efter serierna. Nu hade vi låtit oss inspireras av Runes sätt att berätta en historia ochBamse hade återfått en stor del av den personlighet som han hade i Runes äventyrsberättelser. Men det var ändå något som saknades.

Runes serier hade en egenskap som gått förlorad med tiden.
Han lät figurerna förändras och utvecklas. De växte upp och bildade familjer, skaffade jobb, började skolan och växte i sina nya roller. När stafettpinnen lämnades över till Serieförlaget 1990 stannade utvecklingen av och figurerna förblev där de var. Ett par nya klasskamrater dök upp i trillingarnas klass, men det var också allt.

 

NY SKURK BEHÖVDES

Med introduktionen av Nina som journalist i nummer 2/06 påbörjades utvecklingen igen.
Ninas nya arbete innebär inte bara nya miljöer för henne att röra sig i utan också för Mini-Hopp. Med båda föräldrarna på jobbet fick han börja förskolan. En kul miljö med många nya figurer som  läsarna kan känna igen sig i. Brumma började strax därefter, i nummer 4/06.

Vi kände också att många av de skurkar som Rune introducerade hade blivit rätt så utslätade med åren. Vargen blev snäll redan på 70-talet. Den ende som inte blivit snäll och som fortfarande höll ställningen som seriens riktige girigbuk och elaking var Krösus Sork. Men att hela tiden behöva falla tillbaka på honom gjorde det lätt att fastna i upprepningar av tidigare serier. En ny figur behövdes som krydda till Bamse-världen. En figur lika elak som Vargen var på 60-talet och som var listig som en räv. Resultatet blev just en räv: Reinard Räv debuterade i nr 7/06. Han är beläst, har huvudet på skaft och tänker axla Vargens fallna mantel som världsmästare i elakhet. Bamse kommer att behöva sina vänner Lille Skutt och Skalman mer än sin dunder-honung när han ska tampas med honom framöver.

Fler förändringar kommer att ske. Fast de kommer inte att ske över en natt. Att utveckla och förändra en populär serie är inte lätt, och alla tycker säkert inte att den ska förändras. Men för att en serie inte ska stagnera och dateras måste den förnyas. Rune visade att det gick utan att tappa seriens grundvärden.
Vi som arbetar med Bamse gör vårt bästa för att fortsätta göra serien i hans anda.