AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Rune Andréasson

Text: Joakim Gunnarsson, nerkortad och redigerad av Lise Jörgensen.

RuneAndreassonPå sin ettårsdag fick Rune en nallebjörn i födelsedagspresent. Den älskade nallen inspirerade honom till att skapa de många serienallar som slutligen blev den nallebjörn vi idag känner som “BAMSE – världens starkaste björn”.

Rune Andréasson föddes i Göteborg den 11 augusti 1925. Hans intresse för att teckna serier började tidigt. Redan i skolan illustrerade han en saga i veckotidningen Allers. Hösten 1943, antogs serien “Brum – äventyr bland djuren” och startade som veckoserie i Allers nummer 1/1944. Året därpå började serien också i Göteborgs-posten, där den publicerades ända fram till 1967. Brum var en snäll liten björnunge som bodde i den svenska urskogen. Tillsammans med sina kompisar, räven Mickel, Fru Råtta, Kalle Korp och Snatte Skogsråtta upplevde han många spännande äventyr.

Men trots att serien om Brum blev populär, började Rune fundera på en ny seriebjörn. Han hade upptäckt att Brum saknade en stark personlighet. Han var mer en betraktare som råkade in i olika äventyr, än en seriefigur som själv sökte upp dem.

I slutet av 1940-talet skapade han därför “Teddy”. Det första avsnittet med Teddy och hans vänner, kaninen Lasse Skutt och sköldpaddan Skalman, publicerades 1950 i Algas seriebok nr 10. Serien gick sedan i barntidningen “Tuff och Tuss” åren1953-1958 och som egen tidning med sextio nummer under 1959-1960.

Teddy var en stor, klumpig och lite trögtänkt björn. Han var också världens starkaste, men till skillnad från Bamse som behöver dunder-honung för att bli stark, var Teddy stark hela tiden. Detta blev efterhand också ett problem, rent berättarmässigt. Hur skapar man spännande äventyr med en figur som är stark hela tiden?

NALLE RITAR OCH BERÄTTAR

Rune brann inte bara för att skapa serier. Den tecknade filmen låg honom minst lika varmt om hjärtat. När TV kom till Sverige i mitten av 1950-talet, såg Rune sin chans. Han köpte sin första filmkamera. Utan att ha någon som helst erfarenhet av vare sig animation eller kamerateknik, skapade han “Nalle ritar och berättar”. Det är en serie dockfilmer där teddybjörnen Nalle berättar en saga till bilder som han samtidigt ritar. Det blev sammanlagt ett tiotal TV-program och en veckoserie som gick i flera tidningar i några år.

TEDDY + NALLE = BAMSE

Med dessa två serienallar och filmerfarenheten från “Nalle ritar och berättar” bestämde sig Rune i början på 1960-talet för att göra en serie animerade TV-filmer. Han arbetade om figurerna i Teddy-serien och den 11 september 1962 föddes Bamse och hans vänner. Den tuffe Lasse Skutt blev den rädde Lille Skutt. Skalman förblev Skalman, men nu hade han fått mat- och sovklockan. Bamse blev en vanlig liten björn som bara blir världens starkaste när han äter Farmors dunder-honung. Ett problem kvarstod. Var skulle de bo? Att låta dem bo i skogen var inte bra. Under en resa till Sicilien 1964 fick Rune svaret på den frågan.

Från berget Castel Taormina såg han en morgon solen gå upp. Solstrålarna föll på bergstopp efter bergstopp och Rune började skriva: “På små kullar i solen ligger några lustiga hus. Där bor Bamse och hans vänner…”. Genom att placera husen uppe på kullar kunde han i sina filmer göra kameraåkningar från hus till hus utan att något kom i vägen.

1966 började Bamse som veckoserie i Allers och samma år visades de sex första Bamse filmerna i svensk TV. Veckoserien och filmerna fick ett så positivt bemötande att Rune började fundera på att starta en serietidning om Bamse och hans vänner. I slutet av 1960-talet lade han ner veckoserien för att få tid att starta upp tidningen samt att göra fler filmer. 1972 visades sju nya filmer om Bamse. I januari 1973 kom det första numret av serietidningen BAMSE.

Rune Andréasson avled 15 december 1999.