AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Bamse-podden

Kalle Lind har läst Bamse sedan 4 års ålder med viss regelbundenhet. I den här podden intervjuar han olika Bamse-kunniga och Bamse-engagerade gäster. ​Det blir anekdoter, avslöjanden, analyser och historiska tillbakablickar – allt för att fira att Bamsetidningen fyller 50 år 2023.

Podden passar dig som är 10 år eller äldre.

Lyssna på podden där du brukar lyssna på poddar:

» Öppna Spotify
» Öppna Apple Podcaster

1. Ola och Dan Andréasson

Bamses skapare Rune Andréasson gav ut första numret av Bamsetidningen i januari 1973. I det här avsnittet berättar hans söner Ola och Dan hur det var att växa upp med Bamse. Den starke och snälle björnen satt inte med och drack saft vid matbordet, men han var alltid familjens stora samtalsämne. Än i dag är bröderna djupt involverade i Bamsefiguren. De har ingen egen produktion, men arbetar med licensiering.

I programmet får vi även höra minnesbilder från Rune Andréassons fru Majvor.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

2. Mimmi och My Arvidsson, manusförfattare

Tvillingsystrarna Mimmi och My Arvidsson gör det mesta tillsammans. 2014 skickade de in ett figurförslag till Bamseredaktionen och vann en tävling. Sex år senare debuterade systrarna som manusförfattare med serien Bamse och den blå regnbågen. Mimmi och My har själva läst tidningen i 30 år, så de har stenkoll på Lille Skutts syskon, vilka barn som går i fyran på ungarnas skola och mer okända figurer som Mörgel-Gluff.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

3. Christian Ryltenius, regissör

Bamse debuterade som filmfigur på TV, innan han blev serietidningsfigur. Rune Andréasson gjorde hela 16 filmer med Bamse åren 1966-1991. Sedan skulle det dröja ända till 2014 innan det kom en ny film och det är då Christian Ryltenius kommer in i bilden.

I det här avsnittet av Bamse-podden träffar Kalle Lind björnregissören som varit inblandad i alla fem Bamse-långfilmer åren 2014-2023.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

4. Johan Glans, komiker/skådespelare

Johan Glans gör Lille Skutts röst i de nya Bamsefilmerna. Han har en strak relation till Bamse och Johan säger sig aldrig varit så väl förberedd för en roll som för denna. Men hur gick han egentligen till väga för att tränga in i karaktären Lille Skutt? Har han gjort research om morötter, har han grävt i sitt trädgårdsland, har han bott i en stubbe? I detta avsnitt får du svaret.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

5. Henrik Wahlström, ligger bakom instagramsuccén #bamsesågning

Henrik Wahlström har en diger Bamsesamling och är helt enkelt ett riktigt Bamsefan. Eller kanske inte så enkelt. Henrik driver nämligen ett stort instagramkonto där han bland annat gör inlägg med hashtaggen #bamsesågning. Men även inlägg med hashtaggen #bamsehyllning. Alla inlägg med utgångspunkt i olika serierutor. I den här poddserien får Henrik representera ”den kritiska rösten” eller är han egentligen mest ”den humoristiska rösten”?

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

6. Åsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet

Åsa Warnqvist är docent i litteraturvetenskap och forskningsledare/chef på Svenska barnboksinstitutet. Kalle Lind pratar med Åsa om Bamse ur ett barnlitterärt perspektiv. Samtalet rör sig runt tematiken i Bamse, likheter med Disney, hjälteserier, dramaturgiska principer, tidsmarkörer och mycket mer.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

7. Jan Magnusson, chefredaktör för Bamsetidningen 1990-2000

65 år gammal bestämmer sig Rune Andréasson för att börja dra sig tillbaka från tidningsproduktionen. Jan Magnusson var den första att få ta över som chefredaktör efter Rune. Jan tillträdde som chefredaktör 1990 och höll fast vid Runes tradition som kunskapsspridare. Jan tog bland annat fram Bamse på resa genom 1 000 år där man fick träffa Leonardo da Vinci, Mona Lisa och Gutenberg och många andra. Jan Magnusson intresserade sig också mycket för figuren Brumma och var delaktig i skapandet av hennes hemliga rum under diskbänken. Kalle Lind pratar med Jan om just detta, men även om hur det var att ta över efter Rune, hur såg egentligen samtalen dem emellan ut?

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

8. Linda Sikström och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson, lärare som utvecklar pedagogiskt material för att använda Bamse i skolan.

Då och då får Linda och Jenny i uppdrag att ta fram lärarhandledningar till olika teman i tidningen Bamse, t ex källkritik, demokrati, läslust, programmering och bi-hjälp. Handledningarna innehåller arbetsmoment för förskoleklass samt åk 1-6 kopplade till LGR11. Dessa sprids sedan kostnadsfritt via www.serieriundervisningen.se där pedagoger även kan köpa tillhörande serietidningar till självkostnadspris.

Kalle Lind konstaterar att detta handlar om medicin i äppelmos-principen – äppelmoset är Bamse och på köpet får man i sig lite undervisning.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

9. Charlotta Borelius & Joakim Gunnarsson, arbetar på Bamseredaktionen

Redaktörerna Charlotta och Joakim har jobbat på Bamseredaktionen i många år. Joakim utgår hela tiden från den goda berättelsen och Charlotta ofta från olika ämnen. Någonstans i mitten möts de med målet att göra så bra Bamsehistorier som möjligt.

Kalle Lind frågar ut Bamseredaktörerna om hur figuren Reinard Räv skapades, kritikstormen efter samarbetet med Migrationsverket, varför Rune Andréasson blev upprörd över en av Magnus Ugglas låtar, vad Bamse egentligen tycker om quinoa och en hel del annat.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

10. Tony Cronstam & Adam Blomgren,
Bamsetecknare 

Möt två av Bamsetidningens mest erfarna tecknare. Adam arbetar även med Bamsefilmerna. Tony har skapat en egen seriefigur, Elvis, och även tecknat LasseMaja och Kalle Anka.
Men nu är det Bamse det ska handla om. Det blir ett samtal med Kalle Lind om processen för teckning, Rune Andréassons gamla tecknarstil, deadlines, varför Farmor och Skalman är svåra att teckna, skillnaden på att teckna på papper och digitalt, Bamseörons placering och mycket mer.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

11. Jimmy Wallin, manusförfattare och Bamse-expert

I detta avsnitt gör Kalle Lind och Jimmy Wallin en mycket grundlig genomgång av persongalleriet i Bamse. De diskuterar även huruvida Rune fick ett erbjudande från Disney studios, om Pellefant och Bamse har träffats och vilka som var Brummas första ord. Detta är det sista avsnittet av Bamsepodden och vi tackar alla våra lyssnare.

All respons är välkommen på bamse@egmont.se

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster