Annons
Annons

Bamse-podden

Kalle Lind har läst Bamse sedan 4 års ålder med viss regelbundenhet. I den här podden intervjuar han olika Bamse-kunniga och Bamse-engagerade gäster. ​Det blir anekdoter, avslöjanden, analyser och historiska tillbakablickar – allt för att fira att Bamsetidningen fyller 50 år 2023.

Podden passar dig som är 10 år eller äldre.

Lyssna på trailern där du brukar lyssna på poddar:

» Öppna Spotify
» Öppna Apple Podcaster

1. Ola och Dan Andréasson

Bamses skapare Rune Andréasson gav ut första numret av Bamsetidningen i januari 1973. I det här avsnittet berättar hans söner Ola och Dan hur det var att växa upp med Bamse. Den starke och snälle björnen satt inte med och drack saft vid matbordet, men han var alltid familjens stora samtalsämne. Än i dag är bröderna djupt involverade i Bamsefiguren. De har ingen egen produktion, men arbetar med licensiering.

I programmet får vi även höra minnesbilder från Rune Andréassons fru Majvor.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

2. Mimmi och My Arvidsson, manusförfattare

Tvillingsystrarna Mimmi och My Arvidsson gör det mesta tillsammans. 2014 skickade de in ett figurförslag till Bamseredaktionen och vann en tävling. Sex år senare debuterade systrarna som manusförfattare med serien Bamse och den blå regnbågen. Mimmi och My har själva läst tidningen i 30 år, så de har stenkoll på Lille Skutts syskon, vilka barn som går i fyran på ungarnas skola och mer okända figurer som Mörgel-Gluff.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

3. Christian Ryltenius, regissör

Bamse debuterade som filmfigur på TV, innan han blev serietidningsfigur. Rune Andréasson gjorde hela 16 filmer med Bamse åren 1966-1991. Sedan skulle det dröja ända till 2014 innan det kom en ny film och det är då Christian Ryltenius kommer in i bilden.

I det här avsnittet av Bamse-podden träffar Kalle Lind björnregissören som varit inblandad i alla fem Bamse-långfilmer åren 2014-2023.

Lyssna här:
Spotify // Apple Podcaster

4. Johan Glans, komiker/skådespelare

Johan Glans gör Lille Skutts röst i de nya Bamsefilmerna. Han har en strak relation till Bamse och Johan säger sig aldrig varit så väl förberedd för en roll som för denna. Men hur gick han egentligen till väga för att tränga in i karaktären Lille Skutt? Har han gjort research om morötter, har han grävt i sitt trädgårdsland, har han bott i en stubbe? I detta avsnitt får du svaret.

Går att lyssna på från 2 februari

5. Henrik Wahlström, instagramprofil 

Henrik Wahlström, ligger bakom instagramsuccén #bamsesågningar.

Går att lyssna på från 9 februari

6. Åsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet

Åsa Warnqvist är docent i litteraturvetenskap och forskningsledare/chef på Svenska barnboksinstitutet. Kalle Lind pratar med Åsa om Bamse ur ett barnlitterärt perspektiv. Samtalet rör sig runt tematiken i Bamse, likheter med Disney, hjälteserier, dramaturgiska principer, tidsmarkörer och mycket mer.

Går att lyssna på från 16 februari

7. Jan Magnusson, tidigare chefredaktör

Jan Magnusson, chefredaktör för Bamsetidningen 1990-2000

Går att lyssna på från 23 februari

8. Linda Sikström och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson , lärARE

Linda Sikström och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson, lärare som utvecklar pedagogiskt material för att använda Bamse i skolan.

Går att lyssna på från 2 mars

9. Charlotta Borelius & Joakim Gunnarsson

Charlotta Borelius & Joakim Gunnarsson, arbetar på Bamseredaktionen

Går att lyssna på från 9 mars

10. Tony Cronstam & Adam Blomgren 

Tony Cronstam & Adam Blomgren, Bamsetecknare

Går att lyssna på från 16 mars

11. Jimmy Wallin, manusförfattare

Jimmy Wallin, manusförfattare och Bamse-expert

Går att lyssna på från 23 mars