AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Årets snällaste vecka!

Till skolor: 10 tips på vänliga aktiviteter inför läslovet

1. Bamses tips om vänlighet 

Läs Bamses tips om vänlighet tillsammans och sätt upp affischen i klassrummet.

Se bilaga 1! 

2. Bamses vänliga läsbingo 

Använd detta under veckorna inför lovet eller dela ut till eleverna för användning under lovet. Se bilaga 2! 

 

3. Skicka vidare vänlighet 

Sätt upp ”vänliga telefonlappar” i klassrummet och låt barnen ta valfri lapp. Kanske vill barnen göra egna ”vänliga telefonlappar” som sedan kan sättas upp och plockas av.

Se bilaga 3! 

 

4. Bamses kompismaterial 

Kompismaterialet består av tre delar och är granskat av barnpsykolog Jenny Klefbom. Välj att arbeta med allt eller med de delar som känns relevanta för er grupp. 

Berättelserna kan läsas digitalt på www.bamse.se/bamses-kompismaterial. Där går även det övriga materialet att ladda ner och printa. 

Materialet består av: 

Del 1. Kompisberättelserna ”Vem kan hjälpa Bamse?” och ”Kurra liten”. Läs och diskutera berättelserna en i taget. Det finns diskussionsfrågor på sidan 19. 

Del 2. Situationsbilder med diskussionsfrågor Sju stycken situationsbilder med tillhörande diskussionsfrågor som man kan klippa ut och tala om i barngruppen. 

Del 3. Affisch med kompis-luva En affisch där barngruppen tillsammans kan komma fram till saker man kan göra för att vara en bra kompis. Gruppen fyller sin egen kompis-luva med innehåll. Ni kan använda småbilder som finns i materialet, men kanske ska barnen själva få fundera innan dessa visas. 

5. Läskompisar – träffas och läser för varandra 

En idé är att man samarbetar mellan förskoleklass och åk3. Varje tredjeklassare kan läsa för en eller två elever från förskoleklass. Man kan ha samma läskompis vid flera tillfällen, men få höra olika böcker. Det är fint för barnen att få sitta så nära boken och se alla bilder. Den här typen av aktiviteter gör att eleverna lär känna andra elever på skolan vilket skapar trygghet. 

6. Mjuka läskompisar

Ha en back med gosedjur i klassrummet som eleverna får läsa för. Bilaga 5.

7. Hemlig kompis

Ge eleverna varsin hemlig kompis som de ska vara extra snälla mot under en utvald vecka, utan att avslöja sitt uppdrag. Kanske är man extra snäll mot alla för att inte väcka misstanke? I slutet av veckan får man veta vem ens hemliga kompis var. Kanske kan eleverna gissa innan avslöjandet. 

8. Läs böcker som handlar om vänskap

Bamses kompisbok finns som e-bok och ljudbok på t ex Polyglutt, Ugglo och på Storytel. Den innehåller tre spännande Bamse-sagor och barnpsykologen Jenny Klefboms tips:

• Vad det innebär att vara en bra kompis

• Saker man ska låta bli

• Hur man får kontakt med andra barn

Du hittar fler böcker på temat här: www.laslov.se och www.barnensbibliotek.se

9. Tacka någon

Låt barnen fundera över ett tillfälle när någon varit extra snäll, hjälpsam, generös, omtänksam emot dem. Var och en kan skriva ner ett tack till den som varit snäll. Dessa kan samlas på en vägg runt ett stort TACK. I slutet av projektet kan barnen om de vill få ge sina tack till den berörda. Rubrik, instruktion att sätta upp i bilaga 6. 

10. Gör snäll-karameller

Följ Bamses instruktioner i bilaga 4.

Ladda ner tipsen som pdf här.

► 10 tips – PDF

 

Ladda ner alla bilagor som pdf här.

► Bilagor – PDF

Vid frågor eller om ni behöver hjälp med print – kontakta:

Charlotta Borelius, Chefredaktör för tidningen Bamse, Story House Egmont,
0708 63 94 02, charlotta.borelius@egmont.se