AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Läs vår intervju med Tony Cronstam som tecknar Bamse!

När började du läsa Bamse?

Jag läste Bamse första gången hemma hos min gammelmormor Inga i Viken när jag var kanske sju år. Hon hade ett nummer liggande som jag hittade. Hon och gammelmorfar bodde grannar med Rune upptäckte jag långt senare, när jag själv började teckna Bamse. Ett stenkast bort bara.

Hur länge har du varit Bamsetecknare? Ungefär hur många Bamseserier har du tecknat genom åren?

Jag har tecknat Bamse i trettio år. Det har blivit hundratals serier, men jag vet inte exakt hur många.

Hur kommer det sig att du började teckna Bamse? 

En kompis såg en annons om att Bamse sökte tecknare och föreslog att jag skulle skicka in arbetsprover. Jag tyckte det lät spännande och skickade in.

Vilken figur i Bamse tycker du bäst om? Och varför?

Oj, det där var svårt. Bamse känns självklar, men Skalman kanske? Han är rolig när han är torr och nästan lite trumpen. Och så är han svår att teckna bra så man blir extra glad när man får till honom. 

Vilket är ditt bästa tips om man vill lära sig teckna Bamse? 

Bästa sättet att lära sig, tror jag är att teckna av. Titta hur andra har tecknat figurerna och försök göra likadant. När du har tittat och tecknat av några gånger så försök teckna figuren utan att titta på den andra tecknarens bild; gör det ur minnet istället. När du är klar kan du ta fram Bamsetidningen och jämföra och rätta till detaljer som kanske behöver rättas till.

Eller så kanske du inte ska rätta till nåt, även om din figur blev väldigt annorlunda än du tänkt dig. Den kan ju bli en ny unik Bamsefigur istället om du bara låter den vara som den är. Och det är ju coolt.

Försök teckna lite varje dag och teckna olika saker, så att du inte upprepar dig för mycket. När du tycker att du kan teckna Bamses ansikte framifrån så gå vidare och försök att teckna honom snett från sidan istället. Eller Nalle-Maja eller någon annan favorit. Det är roligare att kunna teckna många grejer bra, än bara en grej helt perfekt.

När jag inte tecknar brukar jag…

När jag inte tecknar så hänger jag med Suzanne och Ofelia (min fru och min dotter), spelar tevespel eller skriver på historier.