AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Till skolor:
8 tips på vänliga aktiviteter.

1. Bamses tips om vänlighet 

Läs Bamses tips om vänlighet tillsammans och sätt upp affischen i klassrummet.

Se bilaga 1! 

2. Bamses vänliga läsbingo 

Se bilaga 2! 

 

3. Skicka vidare vänlighet 

Sätt upp ”vänliga telefonlappar” i klassrummet och låt barnen ta valfri lapp. Kanske vill barnen göra egna ”vänliga telefonlappar” som sedan kan sättas upp och plockas av.

Se bilaga 3! 

 

4. Bamses kompismaterial 

Kompismaterialet består av tre delar och är granskat av barnpsykolog Jenny Klefbom. Välj att arbeta med allt eller med de delar som känns relevanta för er grupp. 

Berättelserna kan läsas digitalt på www.bamse.se/bamses-kompismaterial. Där går även det övriga materialet att ladda ner och printa. 

Materialet består av: 

Del 1. Kompisberättelserna ”Vem kan hjälpa Bamse?” och ”Kurra liten”. Läs och diskutera berättelserna en i taget. Det finns diskussionsfrågor på sidan 19. 

Del 2. Situationsbilder med diskussionsfrågor Sju stycken situationsbilder med tillhörande diskussionsfrågor som man kan klippa ut och tala om i barngruppen. 

Del 3. Affisch med kompis-luva En affisch där barngruppen tillsammans kan komma fram till saker man kan göra för att vara en bra kompis. Gruppen fyller sin egen kompis-luva med innehåll. Ni kan använda småbilder som finns i materialet, men kanske ska barnen själva få fundera innan dessa visas. 

5. Hemlig kompis

Ge eleverna varsin hemlig kompis som de ska vara extra snälla mot under en utvald vecka, utan att avslöja sitt uppdrag. Kanske är man extra snäll mot alla för att inte väcka misstanke? I slutet av veckan får man veta vem ens hemliga kompis var. Kanske kan eleverna gissa innan avslöjandet. 

6. Läs böcker som handlar om vänskap

Bamses kompisbok finns som e-bok och ljudbok på t ex Polyglutt, Ugglo och på Storytel. Den innehåller tre spännande Bamse-sagor och barnpsykologen Jenny Klefboms tips:

• Vad det innebär att vara en bra kompis

• Saker man ska låta bli

• Hur man får kontakt med andra barn

Du hittar fler böcker på temat här:

www.barnensbibliotek.se/boktips/snallarevarld

7. Tacka någon

Låt barnen fundera över ett tillfälle när någon varit extra snäll, hjälpsam, generös, omtänksam emot dem. Var och en kan skriva ner ett tack till den som varit snäll. Dessa kan samlas på en vägg runt ett stort TACK. I slutet av projektet kan barnen om de vill få ge sina tack till den berörda. Rubrik, instruktion att sätta upp i bilaga 5. 

8. Gör snäll-karameller

Följ Bamses instruktioner i bilaga 4.

Ladda ner alla bilagor som pdf här:

► Bilagor – PDF

Vid frågor eller om ni behöver hjälp med print – kontakta:

Charlotta Borelius, Chefredaktör för tidningen Bamse, Story House Egmont,
0708 63 94 02, charlotta.borelius@egmont.se