AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Prata om oro

Situationen i Ukraina är fortfarande oerhört allvarlig. Som alltid i kriser drabbas barn särskilt hårt. Även här hemma påverkas barn på olika sätt av kriget. Sedan den ryska invasionen i Ukraina inleddes för ett år sedan, har barns oro märkts av i Bris nationella stödlinje.

För att möta den ökade oron bland barn och unga i Sverige har Bris tillsammans Försvarsmakten tagit fram handfasta råd i hur vuxna kan prata med barn om vad som händer i Ukraina och omvärlden.

Här är några av de råd som ges:

Bild från serie på Reinard Räv

Bris har även utvecklat barnanpassad kommunikation i samarbete med olika myndigheter för att möta barns frågor, reaktioner och oro kring kriget. Några av Bris tips till barn finns även här:

Story House Egmont som ger ut Bamse inledde 2021 ett långsiktigt stödsamarbete med Bris, genom Egmont Fonden. Med stöd från Egmont Fonden har Bris öppnat en särskild telefonlinje dit både unga och vuxna ukrainsktalande kan vända sig för råd och stöd, samt erbjuder samtalsstöd via fysiska träffar och utbildningar med fokus på traumastöd efter flykt.

Det ekonomiska stödet har även gått till att utöka kapaciteten för Bris nationella stödlinje för barn på natten, samt till att utveckla ett nytt initiativ för att stärka hjälpen till yngre barn i åldern 0–6 år.

Bris har öppet dygnet för barn upp till 18 år som vill prata med en kurator via chatt, telefon och mejl. Chatten finns på bris.se och telefonnumret är: 116 111. Att kontakta Bris är gratis, alla är anonyma och samtalen syns inte på telefonräkningen.

Vuxna med oro för barn är välkomna att ringa Bris vuxentelefon om barn 0771- 50 50 50 på vardagar kl. 9-12.