AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Magnus Karlsson i skånska Dalby är en inbiten serieläsare. Han läste Bamse under uppväxten och övergick sedan till serier som Agent X9, Marvel och Fantomen. Magnus läser fortfarande mycket serietidningar – både för eget nöje och tillsammans med sonen Sixten som är 5 år.

Sonen lär sig nya ord
– Vi läser Bamse för Sixten varje kväll. Högläsningen påverkar utan tvekan hans språkutveckling. Genom läsningen introduceras ord och begrepp som är nya för honom. I går frågade han till exempel vad ett ”fartyg” är, berättar Magnus med ett leende.

 


Gillar kluringar

Oftast får Sixten en hel Bamsetidning uppläst varje kväll, men om han är trött så blir det bara ett eller två äventyr. Och det är inte bara pappa som får läsa, varannan kväll är det mammas tur. Just nu pratar Sixten mest om de olika karaktärernas särdrag

– han skrattar åt att Lille Skutt alltid är så rädd, imponeras av att Skalman vet allt och tycker att det är spännande med Bamses styrka.

– Också gillar jag att lösa kluringarna, avslutar Sixten bestämt.

Arbetar som lärare
Magnus som själv arbetar som lärare ser många fördelar med serier.

– För ett litet barn som är i ett tidigt skede av sin läsning är serier ett utmärkt medium. Inledningsvis kan barnet i lugn och ro fokusera på bilderna och se ett sammanhang i berättelsen enbart genom dem. Successivt växer intresset för texten fram genom viljan att förstå exakt vad karaktärerna säger och vad som sker. I serier är det ofta lagom mängd text för att ett barn inte ska bli ”avskräckt” från att försöka läsa, säger Magnus.

Läs mer om Egmonts initiativ Läskvarten här!