AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Metros Viralgranskaren har utnämnt 13 mars till Källkritikens dag.

– Man måste vara källkritisk, och man behöver lära sig detta redan i tidig ålder. Källkritikens dag är ett jättebra initiativ och vi vill gärna hjälpa till att sprida kunskap om detta viktiga ämne, kommenterar Charlotta Borelius chefredaktör på Bamse.

I februari släpptes en Bamsetidning där Bamseredaktionen med hjälp av serien ”Bamse och den mörka skogen” tog upp ryktesspridning och källkritik på nätet. Idén till serien fick redaktionen när de deltog i läskonferensen Readme i Malmö.

– Där fick vi fick hjälp av lågstadie- och gymnasieelever, viralgranskaren Jack Werner och internetforskaren Elza Dunkels, berättar Charlotta Borelius.

”Bamse och den Mörka skogen” handlar om när Lille Skutt ser ett monster i skogen och varnar alla för detta. Det är bara journalisten Nina Kanin som ifrågasätter ryktet …

I dag på källkritikens dag släpper vi en särskild lektionsplanering som tagits fram av förstelärarna Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson och Linda Sikström från Malmö. Den innehåller olika övningar för årskurs 1-6 som lärare kan använda beroende på elevernas erfarenhet av sociala medier. Handledningen utgår från serien ”Bamse och den mörka skogen”.

Ladda ner handledningen via knappen nedan. 

Även Metros Viralgranskaren har ett skolmaterial som de tagit fram tillsammans med Nätsmarta, ett projekt inom skolan i Sandviken. Materialet innehåller bl a en skolplansch som tagits fram i samarbete med oss på Bamseredaktionen.

http://www.metro.se/artikel/ladda-ner-lilla-viralgranskaren-lärarhandledning-i-källkritik