AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Under Förskolans dag anordnar många förskolor runt om i Sverige Bamseloppet och cirka 80 000 barn springer loppet varje år. Poängen med det populära Bamseloppet är att uppmuntra till frisk luft, rörelse och lekfullhet. Vi har frågat några av förskolorna som anordnade Bamseloppet hur de vanligtvis gör för att få förskolebarnen att röra på sig. Nedan kan du läsa en hel lista med konkreta och handfasta tips! 

Förskolornas tips på att få barnen i rörelse

Skogsbackens förskola, Vimmerby

Vi använder dagligen vår Bluetooth-högtalare och lyssnar på musik tillsammans. Det kan vara allt ifrån Melodifestivalen till barnens egna favoritlåtar och detta leder till mycket dans och rörelse. Vi pedagoger har introducerat yogarörelser för barnen och har tagit fram olika rörelsekort. Korten används flitigt av barnen och såklart vill dem ha musik när dom utövar dessa.

Ängstäppans förskola, Rönninge

Våra barn på förskolan älskar allt med tävlingar! Att få ha spring tävlingar där vi tillsammans röstar fram hur lång vår löpbana ska vara, ifall det ska vara hinder osv. är en stor favorit! Att få utmana hela sin kropp i olika hinderbanor gör vi dagligen! Att vi som pedagoger är med i banorna älskar barnen, där vi kan vara bra förebilder!

Barnens bikupa, Falkenberg

På vår förskola har vi en stor låda som är full av olika brädbitar i olika storlekar på utegården. I lådan finns även däck och små kabeltrummor i plast. Med hjälp av dessa bygger barnen sina egna hinderbanor eftersom materialet är lättillgängligt. För att öka rörelsen ytterligare sätter vi igång fartfylld musik ute på gården!

Hällnäs förskola, Hällnäs

På Hällnäs Förskola så gillar vi att jaga våra barn. Det blir full fart på direkten och är pulshöjande för både barn och pedagoger. Barnen älskar att bli jagade och det är en aktivitet som drar med sig fler och fler. Man börjar att jaga ett barn och efter ett varv på gården så är det fem barn att försöka få fatt på. Det går förstås också att variera genom vem som jagar och vilken roll man har. Just nu blir det extra fart på barnen om man som pedagog är sommarskuggan eller Daidallos. Ibland blir en pedagog jagad av hungriga dinosaurier eller monster. Jättekul!

Tofta förskola, Gantofta

Vi gör olika aktiviteter med barnen på ett lekfullt sätt. Vi kastar till exempel soporna en bit bort då brukar några barn vilja följa med och vi har tävlingar där ALLA vinner. Vi gör olika uppdrag till barnen när vi är ute där de får springa runt och leta efter saker i naturen, vi går på promenader, samarbetar med HÅLL SVERIGE RENT och plockar skräp ute i vårt samhälle tillsammans med barnen. Vi är ute varje dag, flera timmar om dagen. Vi går på utflykter.

Dokkas Förskola, Gällivare

Bästa tipset från våra barn: Att göra det tillsammans och med stora rörelser och grimaser. Det är så himla roligt att fröknarna är med tycker barnen. Skratta och tävla är jätteroligt, speciellt när fröken hamnar sist.

Småroller, Enskede

Vi har ett lyckohjul med siffror som vi snurrar på med hjälp av barnen. Varje siffra är en nytt rörelseuppdrag; tio upphopp, stå på tre ben, balansera på ett ben etc.

Freinetskolan Bild och Form, Göteborg

Vi har disco nästan varje dag. På fredagar träffas vi 4 avdelningar och sjunger. Efteråt avslutar vi med disco. Då brukar vi vara 30 st 1-3ringar, 20 st 4-åringar och 20 st 5-åringar. Barnens höjdpunkt på hela veckan.

Dessutom tränar vi inför Bamseloppet flera dagar i veckan året runt. Våra 1-3-åringar älskar att springa!

Pusslets förskola, Jörn

Vi använder oss av många olika gympaprogram som bland annat Friskis och svettis har, men även knatteskutt och nu bamsegymnastik!

Vi visar bilder och provar på i samlingarna och visar även filmer på en vägg i ett av de större rummen vi har och gympar där tillsammans!

Vi sätter ingen stor press på att de ska göra exakt likadant utan att de ska prova och försöka. Det gör barnen väldigt glada och nyfikna till att våga prova!

Hästskons förskola, Örebro

Här kommer några av våra tips för rörelse, dessa går att använda både ute och inne. Alla rörelse moment brukar ofta förknippas med fart och fläkt, men det behöver det nödvändigtvis inte vara!

  • Låt barnen spela instrument och öva på taktkänsla. Om kompisen spelar på en trumma och slår snabba slag så får man röra sig snabbt, men om det istället är långsamma slag så blir rörelserna långsammare.
  • Gör samma övning med musik. Låt barnen höra en hårdrockslåt, hur dansar man då? Och hur dansar man till ljudet av bara piano etc.?
  • Om det finns en projektor tillgänglig så gillar barnen i vår barngrupp att koppla ihop ex. dator eller lärplatta och söka på “Just dance”. Där finns inspelade danser att efterlikna. När vi är utomhus spelar vi musiken utan bild, kommer vi ihåg rörelserna tro? Eller kommer vi på en egen koreografi? Gör tillsammans eller låt en kompis vara den som instruerar de andra.
  • Bamseloppet! Ett uppskattat lopp som barnen har väldigt positiv inställning till. Super bra att materialet är kostnadsfritt för förskolor och uppmuntrar till rörelse!
  • Lekar! Det finns massor av lekar för barn som vill röra på sig! Det är upp till oss pedagoger att lista ut vilka som passar barngruppen. Vi använder bollar, koner, rockringar, ärtpåsar mm. Eller kända lekar som kurra gömma, inte nudda golv, jagalek etc.
  • Hinderbana utomhus. Med hjälp av koner och balansbrädor bygger vi tillsammans ihop en bra motorikbana.
  • Mini röris.

Listan kan göras lång, dessa är några av de konkreta tips vi kommer på idag. Det viktigaste är vi som arbetar i förskolan, vår inställning och kreativitet. Alla barn behöver en sund blandning av aktiviteter, det ska finnas möjlighet för detta hos oss.

Tack för alla bra rörelsetips!