AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

I Bamse nr 17/18 hittar du historien “Men vad hände med hertigen?”. Bamse och Skalman har bestämt sig för att ta reda på vad som hände med hertigen som försvunnit på en expedition. Här har vi ställt några frågor till läkaren, illustratören och författaren Bea Uusma, som vet väldigt mycket om en expedition som liknar den som hertigen gett sig ut på.

Hej, Bea Uusma! Du har skrivit en bok om Andrée-expeditionen. Vad är det för något?
– Det är en gammal svensk polarexpedition från slutet av 1800-talet. De försvann när de skulle försöka flyga till Nordpolen i en vätgasballong. Man hittade deras sista läger på Vitön, en öde ö i Arktis, 33 år senare.

Hur kommer det sig att du blev så intresserad av den här expeditionen?
– För att den är så spännande! Det är en gåta: Vad hände med expeditionen när de klev iland på Vitön? Varför dog de på ön, efter bara några dagar? Man hittade deras dagböcker och filmrullar, som gick att framkalla. Jag har letat i många år efter ledtrådar och har hittat helt nya spår!

Du reste till Vitön utanför Svalbard för att ta reda på vad som hänt dem som begav sig ut på Andrée-expeditionen. Hur var det?
– Det var svårt! Man kan nästan aldrig komma iland på Vitön, eftersom det är så mycket drivis runt ön, som det inte går att ta sig fram igenom med båt. Fyra gånger var jag tvungen att försöka innan jag lyckades. Det är den hemskaste platsen jag har varit på. Och finaste också, på något konstigt sätt.

Vad måste man tänka på när man ska resa på en expedition?
– Att det aldrig blir som man har tänkt sig. Att man måste vara förberedd och ha flera olika planer om den första inte skulle funka. Att man måste resa med bra personer eftersom man är så nära varandra under expeditionen.

Vilka likheter ser du mellan hertigens expedition Måsen och Andrée-expeditionen?
– Det finns ju många likheter! Andrée-expeditionens ballong hade också ett fågelnamn, Örnen. De visste att ballongen läckte när de gav sig iväg. Och de kraschade ju också i Arktis, mitt på den tjocka packisen som täcker hela norra delen av jordklotet. De mötte många isbjörnar och gjorde en lägerplats när de kom fram till Vitön. Sen gick det inte så bra för Andrée-expeditionen, men jag ska inte avslöja hur det gick för Hertigen!