AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Tre av årets fyra Bamsepedagoger – Birgitta Karlsson, Jenny Nyåker och Eva Dronsfield. Saknas på bilden gör Lorelei Munter.

På Sikvägens förskola på Hammarö blev personalen glatt överraskade när telefonen ringde förra veckan. Avdelningen Tärnan har fått utmärkelsen ”Årets Bamsepedagoger 2016”! Tack vare sitt läsfrämjande arbete har pedagogerna Eva Dronsfield, Birgitta Karlsson, Jenny Nyåker och Lorelei Munter tilldelats ett stipendium på 50 000 kronor.

Priset ”Årets Bamsepedagoger” instiftades av Bamsetidningen och BAMSE Förlaget 2014 för att lyfta fram förskolepedagogernas viktiga roll. I år har juryn letat efter pedagoger som har ett extra stort fokus på att öka barnens läslust.

Konkurrensen var hård men till slut föll valet på pedagogerna på Sikvägens förskola och avdelningen Tärnan.

Eva Dronsfield, Lorelei Munter, Birgitta Karlsson, Ola Andréasson från Bamse Förlaget och Charlotta Borelius som är ansvarig utgivare för Bamse.

Prisutdelning på Bokmässan i Göteborg.

 

Allt började med att Tärnan bestämde sig för att göra en analys av sin egen verksamhet och hur böckerna var placerade på avdelningen. Därefter bjöd man in barnen på avdelningen att vara delaktiga i skapandet av en miljö där litteraturen är en naturlig del av utformningen. På Tärnan finns numera en kokbok i köksvrån, en bok om byggen i bygghörnan osv. Böckerna har gjorts tillgängliga för barnen i varje aktivitet som de väljer.

Veckans bok
Personalen väljer också varje vecka ut en speciell bok som man läser flera gånger under veckan och i denna hittar man ord som man arbetar extra med. Veckans bok hängs upp på en dokumentationsvägg tillsammans med utvalda ord – allt i barnens höjd. Personalen upplever att barnens intresse för böcker ökat.

– Vi ser att barnen oftare tar med sig boken i aktiviteter, de tittar gärna tillsammans i böcker och vill att vi läser för dem, berättar förskolepedagogen Eva Dronsfield.

Att lära sig hur man är mot varandra är det allra viktigaste på förskolan, men för att kunna göra det behöver man ett språk.

– Språket är ett av de viktigaste redskapen vi har och där ingår också teckenspråk och tecken som stöd. Man måste kunna kommunicera för att kunna fungera socialt, avslutar Eva.

Fakta Årets Bamsepedagoger 2016

  • Vinnare: Eva Dronsfield, Birgitta Karlsson, Jenny Nyåker och Lorelei Munter, Avdelningen Tärnan, Sikvägens Förskola, Hammarö
  • Juryns motivering:”Arbetslaget Tärnan har genomfört en pedagogiskt medveten förändring för att främja läslust på förskolan. De har på ett kreativt sätt involverat barnen i skapandet av en miljö där litteraturen är en del av utformningen. Det ska bli spännande att följa deras fortsatta arbete med att utveckla en lustfylld och inspirerande läsmiljö!”
  • Pedagogerna på avdelningen Tärnan får ett stipendium på 50 000 kr som främst ska gå till fortbildning som kommer barnen i förskolan till nytta.
  • Juryn för Årets Bamsepedagog 2016 består av Ola Andréasson, BAMSE Förlaget, Charlotta Borelius, Bamseredaktionen och Susanna Ekström, litteraturpedagog, f.d. universitetsadjunkt Stockholms universitet.

Helga, Amanda, Klara och Arman på avdelningen Tärnan läser tillsammans.