AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Det finns fyra olika simsätt att välja mellan när du ska simma – fjärilsim, ryggsim, bröstsim och crawl. Det är roligt att lära sig simma på olika sätt, så prova gärna på alla de olika simsätten. Vilket blir din favorit? Läs om de olika simsätten nedan och hur du kan öva på dem.

Bröstsim

Bröstsim kan du simma både med ansiktet över vattnet hela tiden eller med ansiktet i vattnet mellan andningarna. När du börjar lära dig bröstsim är det viktigt att bentaget blir rätt. Det är benen som gör att du kommer långt fram på varje tag när du simmar. När du dragit upp fötterna mot rumpan ska du vinkla tårna så att de pekar utåt. Sedan tar du fart och sparkar runt benen så att fötterna möts längst nere då du har raka ben. Tänk att dina stortår vill ses och säga hej till varandra efter varje bentag. Armtaget ska vara ganska så litet. Låtsas att du ska måla ett hjärta med händerna precis under ytan.

Så här kan du öva bröstsim
  • Bentagen kan du öva liggandes på mage på land eller i vattnet. I vattnet kan du även öva bentag med hjälp av simplatta eller simkorv.  Det går också bra att göra bentaget på rygg (om du vill kan du krama en simplatta) då du är i vattnet. Ibland är detta lättare för att du då själv kan se dina ben. Ta det lugnt och glid långt på vartenda bentag. Stortårna vill träffas varje gång.
  • Du kan öva armtag genom att gå på botten. Det är viktigt att du övar på att andas rätt för att orka simma längre. Du ska andas ut när händerna förs framåt, tänk att du ska ”blåsa fram händerna”.

Ryggsim

Som du säkert förstår av namnet ligger du på ryggen och simmar. Armarna rör sig bakåt en i taget. Benen är raka och rör sig upp och ner hela tiden. Låtsas att du har en egen liten bubbelpool vid fötterna. När du simmar ska du försöka ligga helt rak i vattnet, ungefär som en trädstam som flyter. Försök att tänka att du är en stor väderkvarn med raka armar hela tiden. Kroppen ska röra sig från sida till sida, men huvudet ska vara stilla. Näsan ska peka rakt upp mot taket eller himmeln.

Så här kan du öva ryggsim
  • Bensparken kan du öva när du sitter på kanten med benen i vattnet. Luta dig lite bakåt och sprattla upp och ner med raka ben. Sedan kan du öva i vattnet genom att lägga dig på rygg och krama en platta. Nästa steg är att öva med armarna längst sidorna.
  • När du övat på bensparken kan du lägga dig på rygg, börja simma med benen och sedan tar du ett armtag i taget i lugn takt. När du övat lite kan du prova att öka farten lite på armarna.

Fjärilsim

När du simmar fjärilsim är det viktigt att simma med kroppen. Tänk på hur en delfin och en sjöjungfru simmar, som en våg som går genom hela kroppen. Armarna rör sig samtidigt runt i en stor cirkel. När du simmar fjärilsim så ska du ha två kickar med kroppen och båda benen. Den första är när händerna är längst fram och den andra är när armarna sträcks bakåt under vattnet. Titta ner på botten och andas genom att lyfta upp huvudet rakt fram.

Så här kan du öva fjärilssim
  • Öva på hur du ska röra kroppen genom att ha armarna längst med sidorna och kicka som en delfin eller en sjöjungfru.
  • Armtagen kan du börja öva på land så att du känner hur du ska göra. Precis som en fjäril som flyger ska du också föröka flyga fram med armarna när du simmar fjärilsim. Tänk på att sträcka armarna så långt fram du kan i varje armtag.

Crawl

Crawl påminner om ryggsim, fast du ligger på magen och simmar istället. Benen är raka och går upp och ner och de ska vara som en motor när du simmar. Sparka hela tiden med benen. Armarna rörs sakta framåt och runt i stora rörelser en i taget. Försök nå så långt fram du kan med varje armtag.  När du simmar crawl ska ansiktet vara i vattnet, och då du ska andas vrider du huvudet åt sidan. Precis som i ryggsim så rör sig kroppen från sida till sida.

Så här kan du öva crawl
  • Bensparken kan du öva när du sitter på kanten, precis som i ryggsim. Sedan övar du i vattnet. En bra övning är stålmannen. Då ligger du helt på sidan i grunt vatten med den understa armen sträckt framåt och vilar huvudet mot armen. Den andra armen ligger längst sidan på kroppen. Sedan övar du på din benspark med långa, raka ben. Öva på båda sidorna.
  • Armtagen kan du börja öva på land och sedan när du går på botten i bassängen. På samma sätt kan du även öva på andningen.