AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

För 8-åriga Maja Grönroos är Bamse björnen som väckte hennes läslust. Nu drömmer den nyfikna tjejen om att arbeta på Bamsetidningen.

Maja Grönroos från Stockholm är en tjej vars energi och glädje smittar. Hon strålar av nyfikenhet när Bamsetidningen träffar henne för att höra mer om hennes intresse för världen starkaste björn. En björn som Maja känt sedan 3 års ålder.

Först var det min storasyster Molly som läste Bamse, men jag tog över tidningen från henne och började titta på bilderna när jag var kanske tre år. Sen läste mamma och pappa så mycket för mig att jag själv började läsa, berättar Maja Grönroos som i dag har ett 90-tal Bamsetidningar på hyllan i sitt rum.

Äventyr lockar till läsning
Till en början var det bilderna som bar berättelsen för Maja. Men redan vid 4,5 års ålder hade Maja knäckt läskoden och kastade sig med liv och lust in i Bamse och hans vänners äventyr runt kullarna.

Jag gillar verkligen Bamse och hans kompisar. Det är fint att Lille Skutt först är rädd för att sen bli modig och rädda alla. Han klarar vad som helst fast han inte tror det, säger Maja. Jag läser mest på kvällarna och lyssnar samtidigt på musik. Det går oftast jättefort att läsa klart en tidning.

Allmänbildande och roligt
För Majas föräldrar Gösta och Sara råder det ingen tvekan. Bamse har varit viktig för Majas läsutveckling och det faktum att dottern lärde sig läsa redan före fem års ålder. Givetvis har föräldrarnas flitiga läsande på kvällarna haft stor betydelse, men det var Bamse som fångade Majas läslust med sina spännande och allmänbildande berättelser.

Med Bamse har läsningen varit rolig och full av skratt. Kombinationen av bild och ett genomtänkt språk har verkligen funkat och det är tydligt att författarna arbetar med orden på ett för barnen utvecklande sätt, säger pappa Gösta Grönroos och tillägger att serierna även ger exempelvis bra kunskaper inom kulturhistoria och konst.

Majas framtid med Bamsetidningen
Efter att i nästan hela sitt liv levt med Bamsetidningen hoppas nu 8-åriga Maja på mer. Eftersom Maja tycker om att teckna med färgpennor, och faktiskt redan skapat sitt första egna bibliotek, har hon målsättningen klar.

Jag siktar på att jobba på Bamseredaktionen som tecknare eller redaktör när jag blir större. Kanske kan jag också tänka mig att bli simlärare för det verkar kul och så vill jag gärna åka på besök till Bamseskolan på Sri Lanka en dag. Det skulle vara ett riktigt äventyr det, avslutar Maja Grönroos.

 

Text: Olof Engvall