AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Världens starkaste björn vill hjälpa de hotade vildbina. I Bamse nr 6 finns berättelsen ”Bamse och bi-hjälpen” och med tidningen följer en fröpåse som ska ge näring till miljontals bin.

Med god hjälp av tidningens engagerade läsare hoppas Bamseredaktionen kunna duka upp till en blommande festmåltid för landets vilda bin i sommar. Totalt skickas ungefär 13 miljoner fröer ut med Bamsenumret och läsarna uppmuntrats att så dem utomhus under våren.

– Vi måste alla hjälpas åt att rädda bina, deras funktion som pollinatörer är så otroligt viktig för alla – djur, växter och människor. Vår förhoppning är att fröutskicket ska resultera i miljontals Bamse-blommor, som lagom till sommaren kan ge nektar och pollen åt mängder av bin runt om i hela Sverige, berättar Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamsetidningen.

Satsningen görs i samarbete med Naturskyddsföreningens kampanj Rädda Bina som uppmärksammar att vi människor är helt beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete.

Dagens vilda bin behöver all hjälp de kan få då de bland annat hotas av gifter, matbrist och klimatförändringar. Bara i Sverige är en tredjedel av de totalt 270 vilda biarterna på väg att försvinna.

– Bina är livsviktiga för vår matproduktion och spelar en viktig roll i naturen. Men våra vilda trädgårdsmästare är hotade. En tredjedel av Sveriges vilda biarter riskerar att försvinna. Inom Operation: Rädda bina vill vi öka kunskapen om biologisk mångfald och uppmana till räddningsinsatser för att rädda bina, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Ja, som tur är finns det lösningar och i Bamsetidningen får vi läsa om när vännerna gör allt vad de kan för att hjälpa till. För det finns saker som vi alla kan göra; t ex att låta en del av gräsmattan bli en äng, plantera bivänliga blommor eller bygga ett vildbihotell.

Författaren Jimmy Wallin har skrivit berättelsen Bamse och bi-hjälpen som handlar om när Bamse och hans vänner upptäcker att bina inte beter sig som vanligt. De bestämmer sig för att hjälpa dem.

– Bamse lär ut att vi måste ta hand om både stora och små vänner för att alla betyder något. Biologisk mångfald är viktigt för alla, och för Bamse vars goda vän Surre är ett bi, i synnerhet, säger Charlotta Borelius.

Bisak blir skolsak

Två lärare har även tagit fram ett upplägg för skolundervisning i årskurs 1-6 som utgår från serien Bamse och bi-hjälpen. Lärarhandledningen finns för nedladdning på www.serieriundervisningen.se.

Läs mer om Naturskyddsföreningens kampanj Rädda bina på: raddabina.nu

Pressbilder finns att ladda ner från Story House Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

För frågor eller referensexemplar, vänligen kontakta:
Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen, 0708639402, charlotta.borelius@egmont.se

Här får du ett smakprov från serien!