AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Bamse och Tjuvstaden

Av Joakim Gunnarsson

 

I januari 2014 var det premiär för den allra första biofilmen med Bamse – Bamse och Tjuvstaden. Det var många som tyckte att filmen var riktigt bra och över 325 000 personer gick och såg den på bio. Detta är alltså den mest sedda svenska animerade filmen under 2000-talet.

Filmen handlar om när Bamse, Lille Skutt och Skalman ska försöka rädda Farmor från den elake Reinard Räv. För att lyckas med detta måste de ta sig genom Trollskogen till Tjuvstaden …

Manuset till filmen skrevs av Johan Kindblom och Thomas Tivemark. Det här var deras första Bamse-historia, men kanske har du sett eller hört talas om annat de gjort? De ligger bakom bland annat tv-seien Svensson, Svensson och Snabba Cash-filmerna.

Här kan du ta en titt bakom kulisserna. Vi visar skisser, teckningar, målningar och annat kul som filmteamet gjort. Bilderna är gjorda av Lars Bällsten, Thomas Holm och Andreas Qassim.

 

 

Här är några av alla de figurer som var med i ”Bamse och Tjuvstaden”. De flesta ser ut som de brukar göra, men vissa ser lite annorlunda ut i filmen jämfört med hur de ser ut i tidningen. Kan du se vilka?

 

 

I den här filmen är många av de gamla vanliga busarna med. Vargen har ju varit snäll sedan länge, men vad är det som Knocke och Smocke börjat med? Broderi? Jo, det ser allt ut som det. Och så har de blivit bilskolelärare!

 

Här är det matdags hos Bamse och hans familj. Här är själva bakgrunden och allt annat som inte rör eller flyttar på sig i filmen tecknat med blyerts. Figurerna och allt annat är tecknade med blått. Bakgrunden målades sedan för sig, utan figurer.

Dessa två bilder är testbilder där man testade hur ljuset blev på dagen och på natten.

Hur ser Bamse ut när han är ledsen? Och när han är arg? Här kan du se hur Bamse ser ut i olika vinklar och sinnesstämningar.

 

 

Reinard Räv! Bara namnet får skogens smådjur att darra i knävecken. På det här uppslaget kan ni se hur tecknaren arbetat med olika uttryck för att få fram Reinards personlighet i bilderna. Han är arrogant, självsäker och har höga tankar om sig själv. Inte särskilt genomtrevlig alltså.