AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Bamses skola på Sri Lanka

Text och foto: Charlotta Borelius

Bamses skola på Sri Lanka Ett klassrum heter Lille Skutt, ett annat Skalman och i träden växer det bananer.

Välkommen till Bamses skola på Sri Lanka. Den finns i Rathgama som ligger vid havet på den södra delen av Sri Lanka. Precis som i de flesta andra byar på ön finns här marknadsstånd där man säljer grönsaker, ett bageri och en sömmerska. Men i den här byn finns också Bamses skola. Och alla känner till den. Om man frågar någon om vägen får man veta att man ska svänga upp till vänster, korsa järnvägen och följa en kringelkrokig liten väg tills man kommer fram till ett tempel. Men man måste köra försiktigt. Den smala vägen kantas av cyklister, lekande barn, hundar och en och annan ko.

Här kommer läraren Manori gående över skolans vackra gård.

Skolan ligger bredvid byns tempel och det är överste prästen som avgör vem som får gå på skolan. Han vet vilka barn som har det fattigast hemma. Dessa barns föräldrar har inte råd att betala för att barnen ska gå i förskola och de får gå gratis på Bamses skola. Rathgama drabbades hårt av tsunamin 2004 och många förlorade familj, vänner och hus.

Skolan byggdes för att hjälpa dem som har det svårt. Bamses skola har en stor trädgård där barnen kan leka. Att odla är också en del av undervisningen. Barnen och även deras föräldrar får lär sig att sköta om plantor. Man hoppas på detta sätt få familjerna att odla mer på egen hand.

Varje dag får barnen frukt till mellanmål. Det kan vara klurigt att plocka upp frukten med tången. Runt omkring skolan växer träd med bananer, kokosnötter, mango och cashewnötter. Ser du vilken frukt det är?

VAD ÄTER MAN PÅ SRI LANKA?

På Sri Lanka äter man ofta ris, curry och ett tunt, friterat bröd som heter pappadam. I curryn blandar man ner kött, fisk eller grönsaker och kryddor som kanel, curry och kardemumma. Saduni och hennes skolkompisar har fått varsin Bamse-väska i present. I väskorna ligger det målarböcker, pennor och tandborstar.

VIKTIGT OM SRI LANKA

Utanför Indien ligger en stor ö som heter Sri Lanka. Här bor 20 miljoner människor. Det har i många år varit inbördeskrig i landet, men 2009 tog det slut. I norra och östra Sri Lanka är det dock fortfarande oroligt eftersom tamiler och singaleser inte kommer överens där. I december 2004 drabbades också stora delar av ön av tsunamin. Byn Rathgama drabbades hårt av den enorma vågens framfart och många förlorade familj, vänner och hus. För att hjälpa dem som har det svårt har Bamse och hans vänner byggt en skola där.

VAD ÄR MONTESSORI?

I montessori-skolor ska eleven själv lära sig saker i sin egen takt. Lärarna stöttar och hjälper till när det behövs. Det finns olika sorters montessori-material som eleverna kan använda i sin utbildning.

SALIYA GÅR I BAMSES SKOLA

Saliya är 5 år och tycker om att rita. Här står han på trappan utanför sitt hus. Saliyas pappa är sällan hemma eftersom arbetar i armén. Hans mamma jobbar som hushållerska hemma hos andra när hon inte sköter om Saliya och hans syskon. En av bilderna är tagen hemma i Saliyas kök. Barnen som går på Saliyas skola har det mycket fattigt hemma. Saliyas hus ligger hemma på bakgården till huset där läraren Manori bor. På sista bilden står hon och pratar med Saliya och hans systrar.