AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Bamse och världens minsta äventyr

Denna lilla nya spännande Bamsefilm hade biopremiär 22 december 2023.

Bamse och världens minsta äventyr är en ny film där Nalle-Maja får i sig XYZ-saft och blir pytteliten. Ska Bamse och vännerna hitta henne och går det att göra skillnad om man är liten som en myra?

Christian Ryltenius regisserar Bamse och världens minsta äventyr efter ett manus av Calle Marthin och Mikael Syrén. Producent är Johanna Bergenstråhle på Nordisk Film.

Bamse och vulkanön

Här kan du se den första trailern till Bamse och Vulkanön:

Röster

Bamse – Rolf Lassgård

Skalman – Johan Ulveson

Lille Skutt – Johan Glans

Superhjälte-groda – Jesper Rönndahl

Spindel – Görel Crona

Generalsekreterare i Förenade Småkryp – Carl Bildt

Lär känna några av karaktärerna i Bamse och världens minsta äventyr

Bamse

Bamse är spontan och nyfiken. Han är gift med Brummelisa och tillsammans har de fyra barn. Trillingarna Nalle-Maja, Teddy, Brum och minstingen Brumma.

När Bamse inte jobbar i skogen är han ofta ute på äventyr tillsammans med sina bästa vänner Lille Skutt och Skalman.

Lille Skutt

Lille Skutt bor i stubben med Nina Kanin och Mini-Hopp. Han jobbar som brevbärare och tycker om att arbeta i sitt morotsland. Ingen kan skutta så fort som han. Lille Skutt är bäste vän med Bamse och Skalman. Han är ofta rädd när han följer med vännerna på äventyr. Men trots det ställer han alltid upp när det verkligen kniper. Fast han egentligen inte vågar.

Krösus Sork

Krösus Sork är en av Bamses värsta fiender. Han skyr inga medel för att öka sin redan stora förmögenhet. Krösus Sork är en affärsman och har en hel stab av arbetande sorkar i olika positioner. Han utför aldrig själv de kriminella handlingarna utan alla skumraskaffärer överlåter han till sina Fixare-sorkar. Misslyckas de får de genast sparken.

Krösus Sork har inga vänner förutom sina pengar.

Nalle-Maja

Nalle-Maja är en av trillingarna och dotter till Bamse och Brummelisa. Hon är snäll, modig, självständig och kan ibland vara lite rebellisk. Hon älskar äventyr.

Nalle-Maja blir lika stark som Bamse av dunder-honung. Men hon får också väldigt ont i magen.

Skalman

Den klurige uppfinnaren Skalman är en av Bamses äldsta vänner. Han har många överraskningar i sitt skal. Skalman tycker inte om att stressa. Bland alla sina uppfinningar tycker han bäst om mat- och sovklockan. När den ringer finns det nästan inget som kan stoppa honom från att äta eller sova.

Superhjälte-grodan

Nalle-Maja räddar en liten groda som senare själv gör en hjälteinsats och räddar Nalle-Maja.

När Bamse äter Farmors dunder-honung blir han världens starkaste björn. Han är också världens snällaste björn och hjälper alla som behöver hjälp – vänner som ovänner.

Så här gick det till att skapa Bamse och världens minsta äventyr

När man gör tecknad film kan det behövas många teckningar innan man hittar figurernas och platsernas slutgiltiga utseende. Här visar vi en del bilder från arbetet med filmen. Vissa kan du känna igen i den färdiga filmen.

I den här filmen blir Nalle-Maja världens minsta björn. Det betyder att vi kommer få se miljöerna ur lite annorlunda perspektiv. Här har tecknaren experimenterat med hur det kan se ut.

Bilder: Uwe Saegner

Förutom alla nya miljöer får vi också möta en hel del nya figurer. Nalle-Maja träffar nämligen en groda och en rad småkryp och insekter. Här kan du se några av dem. 

Bilder: Elvira Axén, Oggy Christiansson och Sara Israelsson

Beatboards

När man gör de förberedande bilderna för en tecknad film måste man inte vara lika noggrann som när man gör de bilder som syns på bioduken. Det viktiga är att de visar på ett ungefär hur det hela är tänkt att bli. De blir en slags guide för hela filmteamet.

Här kan du se bilder på så kallade beatboards. Tecknaren har “översatt” filmmanuset till bilder.

Bilder: Uwe Saegner och Christian Puille.

Storyboards

När filmteamet är nöjda med hur beatboardsen blivit går de vidare och jobbar med storyboards. Beatsboardsen ovan består ju bara av fyra blder, men storyboardsen visar sekvensen mer i detalj. Här nedan kan du se hur det kan se ut.

Här kan du se Skalmans uppfinnarverkstad som streckteckning och som färdigmålad bakgrund.

Bilder: Hans Devolder och Randi Pusch.

©Rune Andréasson ©Nordisk Film 2023