AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner. Men är det någon som har kollat att det verkligen finns ett monster i Mörka skogen? Vem är egentligen källan? I samarbete med bland annat internetforskaren Elza Dunkels tar kommande nummer av Bamse upp högaktuella ämnen som ryktesspridning och källkritik på nätet. Bamse nr 2 kommer ut den 7 februari.

Förra året deltog Bamseredaktionen i läskonferensen Readme i Malmö. Det handlade om fakta, lögner och konspirationsteorier och redaktionen hade som mål att skapa en serie om detta. En särskild workshop arrangerades och redaktionen fick god hjälp av elever från Hindby småskola i Malmö och gymnasiet Spyken i Lund, samt viralgranskaren Jack Werner och internetforskaren Elza Dunkels. Resultatet blev över förväntan – det skapades idéer till två nya serier på konferensen! Den första serien på ämnet, ”Bamse och den Mörka skogen”, publiceras i Bamse nr 2 som kommer ut i butik den 7 februari.

– Att vara med och skapa Bamsehistorier var en av de roligaste saker jag gjort! säger Elza. Det var ett sånt härligt gäng som tänkte tillsammans och jag lärde mig så mycket av de barn och ungdomar som var med. Om jag inte forskade skulle jag nog vilja jobba på Bamsetidningen.
Serien ”Bamse och den Mörka skogen” handlar om när Lille Skutt ser ett monster i skogen och varnar alla för detta. Det är bara journalisten Nina Kanin som ifrågasätter ryktet …

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag, så tycker jag att detta ämne är extremt viktigt, säger Charlotta Borelius som är chefredaktör på tidningen Bamse. Information kan komma från så många olika källor. Vem som helst kan skriva vad som helst och nå ut till en jättepublik. Man måste vara källkritisk, och man behöver lära sig detta redan i tidig ålder.

Som komplement till serien har en särskild Bamses skola tagits fram. Här kan man lära sig om internet och källkritik, och få praktiska tips om hur man kan tänka.
Elza Dunkels ger även råd till barn och föräldrar i tidningen.

– För barn är det viktigt att prata med vuxna om internet, säger Elza. Att berätta vad som är kul och vad som känns otäckt, så att de vuxna kan vara ett stöd för barnen. Jag hoppas att alla barn har någon vuxen som de kan prata med. Någon som förstår att internet är viktigt och nyttigt och som diskuterar med dem om både bra och dåliga saker.

Läs mer i Bamse nr 2

Finns i butik om ...

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

Bamse nr 2 om källkritik och lögner på internet finns att köpa i butik den 7 februari och kommer till prenumeranter ett par dagar innan. 

För mer information vänligen kontakta Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen, charlotta.borelius@egmont.se