AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Gertrud Tufvesson arbetar som layoutare på Bamse. Vi har fått chansen att ställa några frågor till henne!

När började du läsa BAMSE?

– Jag började läsa Bamse för min äldsta dotter Hanna när hon var 3-4 år. Nu har hon barn som hon läser Bamse för. Hon brukade köpa gamla Bamsetidningar på loppis när hon var liten så vi har många tidningar sparade hemma.

Hur kommer det sig att du började arbeta med BAMSE?

– Bamsetidningen behövde någon som ritade pratbubblorna och skrev in texten för hand. Under en hel del år handtextade jag. När Bamsetidningen digitaliserades gjorde man ett typsnitt av mina bokstäver som jag använder numera.

Vilket arbete med tidningen gör du?

– Jag sätter ihop de tecknade svartvita sidorna till en tidning i datorn med hjälp av ett program som heter InDesign. Jag sätter texten i pratbubblorna, handtextar rubriker och ljudeffekter och numrerar sidorna. När sedan sidorna är färglagda lägger jag dem ovanpå de svartvita. Allra sist gör jag klart alla sidor så de kan tryckas på tryckeriet.

Vad är roligast med att jobba med BAMSE?

– Jag tycker det är roligt att göra rubriker för hand. Men egentligen tycker jag att allt arbete jag gör med Bamse är roligt.

Vem tycker du bäst om i BAMSE?

– Skalman är nog den jag tycker bäst om, om jag absolut måste välja.

Vilken är din favoritserie i Bamse?

– Bamses skola är en favorit. Jag har lärt mig mycket av att läsa den. Mina barn fick också en genväg till allmänbildning och kunskap genom att läsa Bamses skola och Bamsetidningen överhuvudtaget.

Har du några andra seriefavoriter?

– När jag var liten läste jag helst Fantomen och så Kalle Anka förstås.

Vad brukar du göra när du inte jobbar med tidningar?

– Då gör jag många roliga saker med min familj och mina vänner och hunden Lisa. Och så brukar jag fundera ut resor jag vill göra. För några år sedan var jag i Indien och det glömmer jag aldrig.