AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!
AnnonsBamse bra erbjudande på tidningen!

Jimmy Wallin är manusförfattare till Bamse. Vi har fått chansen att ställa några frågor till honom!

Vilket är ditt första minne av Bamse?

Som så många andra barn så upptäckte jag Bamse via teveserien. Från den stunden som min mamma slog på teven åt mig och jag såg hur Skalmans möbler serverade honom frukost så var jag fast.

Den första Bamsetidning jag fick var nr 1 1984. Där fanns det en serie där Teddy blev kidnappad av en underlig varelse. Brum ritade av den och då kunde Skalman lista ut var Teddy fanns någonstans. Bamse åkte dit för att rädda honom, men var snäll mot seriens skurk på slutet. Det tyckte jag var jättespännande!

Vilken var den första serien du skrev för Bamse?

En historia som hette ”Dansfeber”, den handlade om Ola Grävling och är fortfarande en av de bästa som jag skrivit. Det var min kompis Andreas som ritade den, det gjorde att det var extra roligt att skriva den.

Hur kommer du på vad serierna ska handla om?

Det är lite olika. Ibland kommer jag på att jag vill skriva om en viss figur, ibland är det olika platser eller känslor som jag vill utforska med hjälp av Bamse och hans vänner. Det fina med Bamse är att man kan skriva så olika serier. Ibland är den spännande, ibland rolig och ibland lite sorglig eller känslosam.

Vem tycker du bäst om i Bamse? Och varför?

Jag har flera favoriter. Dels tycker jag att Skalman är en av världens bästa seriefigurer, men jag har även ett väldigt gott öga till Vargen. Det här att han faktiskt varit världsmästare i elakhet, men sedan ändrat sig och blivit snäll, det är något som är unikt för Bamseserien. Han brottas ibland med sitt dåliga samvete och kan må dåligt för saker som hände för länge sedan, precis som riktiga personer. Jag gillar verkligen honom.

Vilken figur i Bamse är svårast att skriva repliker till?

Det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Jag tycker att jag hör dem rätt bra i mitt huvud när jag fantiserar ihop historierna.

Det svåra kan ibland vara att veta om jag faktiskt kommit på någonting själv, eller om jag plötsligt minns något som Rune Andréasson skrev en gång i tiden.

Vad sysslar du med när du inte är manusförfattare för Bamse?

Då tecknar jag barnböcker och andra serier. Jag har t.ex gjort en bok om djurbajs som var väldigt rolig att jobba med. Jag gör även en bokserie som heter ”Monsterdeckarna” tillsammans med min kompis Mårten Melin. Han har också jobbat som manusförfattare på Bamse, en av de bästa som serien någonsin haft.

Har du några andra seriefavoriter?

Jättemånga! Om jag bara ska nämna några så får jag säga Tintin, den böckerna har jag läst väldigt många gånger. De är lika bra nu som när jag var barn. Jag har alltid gillat europeiska serier som Asterix, Lucky Luke och Spirou, men läser mycket att också.